De OV-chipkaart van Parijs: Navigo pas (2024)

Eindelijk heeft Parijs het ook voor elkaar: de Navigo pas! Dit is eigenlijk de OV-chipkaart van Parijs die je kunt gebruiken in het openbaar vervoer en de metro van Parijs 😊 Geen gedoe meer met losse, papieren tickets. Maar 1 kaart waar je alle tickets op kunt laden die je wilt. Daarnaast kun je hem ook als digitale pas op je telefoon uploaden zodat je alleen je telefoon nodig hebt als je met het OV in Parijs gaat reizen. Het is ideaal! Zo reis jij heel makkelijk naar deleukste wijken in Parijs! 😊

Wist je dat de gemeente Parijs de Navigo volledig wilde invoeren voor het begin van de Olympische zomerspelen in Parijs 2024? 😊

Navigo pas

  • Waar kun je de Navigo Easy kopen?
  • Wat het is verschil tussen een anonieme- en persoonlijke Navigo pas?
  • Hoe kun je de Navigo pas opladen?
  • Het weekabonnement: waarom handig?
  • Wat is goedkoper? En voor kinderen?
  • Het maandabonnement

De OV-chipkaart van Parijs: Navigo pas (1)
De OV-chipkaart van Parijs: Navigo pas (2)

Waar kun je de Navigo Easy kopen?

Een ‘anonieme‘ Navigo pas kan worden bij een ticket office in een metro-, RER-, of treinstation.
Een anonieme pas noemen ze in Parijs de Navigo Easy Travel Card.
Deze kost €2. Je betaalt gelijk voor de tickets die je erop wilt laten zetten. Voor een anonieme kaart heb je geen foto nodig. Je kunt als het goed is ook via je telefoon een Navigo Kaart aanschaffen. Dit kan via de Île-de-France Mobilités app.

Tip: je kunt ook een persoonlijke Navigo Pass kopen. Dit noemen ze een Navigo Découverte Travel Card. Het voordeel daarvan is dat je er een weekabonnement op kunt zetten. Dit is een stuk voordeliger dan losse tickets 😄 Lees meer onder het kopje ‘weekabonnement’

Een persoonlijke Navigo Pass koop je bij een loket in een metro of RER station en is €5. Daarmee bedoel ik dus een loket waar een medewerker zit. Je hebt niet bij elk metrostation een loket. Je vindt ze vooral bij de grotere metrostations.

Om de kaart aan te schaffen heb je een foto van jezelf nodig op pasfoto formaat. Een officiële pasfoto is niet vereist. Je kunt ook zelf een foto uitprinten. Het is belangrijk dat je alleen op de foto staat en dat je herkenbaar in beeld bent. Bij het loket wordt de foto op je kaart gedrukt en je kunt zelf je naam opschrijven. Om een weekabonnement af te sluiten heb je een persoonlijke Navigo kaart nodig.

Heb je geen pasfoto mee, maar wil je wel een Navigo Découverte zodat je een weekabonnement kunt gebruiken? Op bijna elk metrostation vind je een photobooth waar je pasfoto’s kunt maken 📸

De OV-chipkaart van Parijs: Navigo pas (3)
De OV-chipkaart van Parijs: Navigo pas (4)

Tip: Om het gebruik van de kaart te stimuleren krijg je €2 korting bij aanschaf van een carnet t-tickets (een ‘carnet’ betekent 10 tickets) die je op je Navigo Easy kaart laat zetten. Zo verdien je de aankoop van je kaart dus meteen weer terug 😄

Inchecken in de metro met je telefoon

Wist je dat je tegenwoordig ook gewoon kunt inchecken met je telefoon? 😊 Download hiervoor de Île-de-France Mobilités app.

Dit werkt wel alleen met een Android telefoon! Als je met een Android telefoon via de Îles-de-France Mobilités app een carnet/tickets koopt kun je ze direct op de telefoon zetten. Er staat vermeld “tickets loaded”. Je ziet in de app niet hoeveel je er nog open hebt staan. Maar het werkt wel. Als je incheckt met je telefoon zie je op de automaat van de metro een getal verschijnen. Dit getal geeft aan hoeveel tickets je nog over hebt 🙂 Je hebt dan dus geen Navigo pas nodig.

Dit kan nog niet met een iPhone, maar daar wordt aan gewerkt. Vanaf 2024 kan dat zeker.

Wat het is verschil tussen een anonieme- en persoonlijke Navigo pas?

Beide kaarten kun je gebruiken om met de metro en het andere openbare vervoer in Parijs te reizen. De kaart is ook geldig inLe Funiculaire: het kabeltreintje van de Montmartre.

Om met je kaart te reizen laad je je kaart op. Niet met geld, maar met tickets. Je kunt de volgende tickets op je kaart laden:
– Ticket t+ (dit is een los ticket voor een enkeltje) (alleen de Navigo Easy kaart)
– Een carnet (10 losse t-tickets) (alleen de Navigo Easy kaart)
– Een dagticket (dit noemen ze een ‘Forfait Navigo Jour’)
– Een weekend ticket als je onder de 26 jaar bent (dat is voordelig)
– Tickets voor de Orlybus (van- en naar Orly Airport)
– Tickets voor de Roissybus

In Parijs zet je niet net als in Nederland een bedrag op je kaart, maar losse tickets zoals je ze ook zou kopen bij de ticket machine. Zo kun je er bijvoorbeeld een dagpas opzetten (dat noemen ze een Mobilis of Forfait Navigo Jour) of een enkeltje (een t-ticket).

Maar er zijn ook wat verschillen. Hieronder zie je wat de verschillen zijn:

De anonieme kaart, de Navigo Easy Pass
De voordelen
– Deze kaart is goedkoper (€2)
– Je hebt geen foto nodig om hem te kopen
– Je kunt hem kopen bij een ticket machine en hebt dus geen metrostation met een loket nodig
– Je kunt de kaart delen met andere mensen. Maar dit werkt alleen als jullie niet samen reizen. Je mag namelijk niet tegelijkertijd gebruik maken van dezelfde kaart. Als je samen reist moet je allebei een eigen kaart hebben.
– Je kunt er losse tickets en een carnet (10 tickets op laden)
Nadeel:
– Je kunt er geen weekabonnement op laden.

Persoonlijke kaart, Navigo Découverte Travel Kaart
Voordelen:
– Je kunt op deze kaart een weekabonnement zetten, dit is relatief goedkoop
– Je kunt er zelfs een maandabonnement op zetten
Nadeel: je hebt een foto nodig die je bij een loket moet inleveren om de kaart te kopen en hij is iets duurder (€5).
En je kunt er geen losse tickets op laden. Je moet dan dus losse tickets kopen of een Navigo Easy kaart hebben.

Tip: een Navigo pas is handiger dan losse tickets. Er zijn veel voordelen, maar een van de voordelen die veel mensen niet weten is het volgende: als je besluit om met losse tickets op je Navigo pas te reizen, wordt het automatisch een dagkaart als dat voordeliger is (na 5 keer gebruik van de metro).

Een los ticket is met de Navigo pas €1,69. Een dagkaart (5 keer metrogebruik) is €8,45.
Als je dus 8 keer op dezelfde dag gebruik maakt van de metro, betaal je geen €13,52 maar slechts €8,45. Handig! Dit voorbeeld geldt voor zone 1-2.

De OV-chipkaart van Parijs: Navigo pas (5)
De OV-chipkaart van Parijs: Navigo pas (6)

Hoe kun je de Navigo pas opladen?

Om je kaart op te laden hoef je tegenwoordig niet meer naar een automaat toe. Je kunt je kaart namelijk via je eigen telefoon opladen. Ideaal! 😄 Daarvoor heb je de ‘Bonjour RATP’ app nodig.

Ga naar ’titres’ of ’tickets’
Scan je pas door hem tegen je telefoon aan te houden
Klik op ‘acheter sur mon passe’
Kies vervolgens welk ticket je wil en zo nodig ook de datum waarop je het ticket wil gebruiken, het aantal zones en het aantal tickets.

Handig: je kunt met deze app ook zien hoeveel en welke tickets er nog op je pas staan.

Hier onder zie je een YouTube filmpje hoe je het moet doen. Het filmpje is in het Frans, maar je kunt hem zonder geluid bekijken.

Let op: om je Navigo pas via je telefoon op te laden heb je wel een creditcard nodig.

Wil je liever niet via je telefoon opladen? Je kunt ook naar een ticket machine in het metro-/RER-/treinstation. Houd je kaart voor de paarse ‘Navigo card reader’ of stop hem in de Navigo kaartgleuf (verschilt per machine welke optie je hebt). De machine laat dan gelijk zien hoeveel tickets je (nog) op je kaart hebt staan en krijg de optie om nieuwe tickets op je kaart te zetten 🙂

De OV-chipkaart van Parijs: Navigo pas (7)

Het weekabonnement: waarom handig?

Ben je langer dan een dag in Parijs en maak je veel gebruik van de metro? Dan kan het handig zijn om een Navigo weekabonnement af te sluiten 🙂 Het abonnement is geldig in alle zones en kost €30 per week.

Wanneer je veel met de metro gaat ben je dus een stuk goedkoper uit dan wanneer je losse kaartjes koopt. Een losse dagkaart kost €11,30, maar die is alleen geldig in zone 1 t/m 3. Het weekabonnement kun je voor alle zones kopen. (Zo kun je er ook mee naar de buitenwijken, het paleis van Versailles en Disneyland Parijs.) Eendagkaartvoor alle zones is €20,10. Dus ben je twee of meer dagen in de stad. Dan is een Navigo weekabonnement een stuk goedkoper. EenParis Visitekaart (speciaal voor toeristen) waarmee je 5 dagen door alle zones kunt reizen kost €74,30. Kun je beter een weekabonnement afsluiten 😉 (Je hebt deze overigens ook voor €43,30 voor zone 1 t/m 3).

Je kunt dit abonnement vanaf vrijdag bestellen voor de week erna (van maandag tot zondag is hij dan geldig). Hij loopt vanzelf af.

Er is 1 groot nadeel: het weekabonnement is geldig van maandag tot en met zondag. Dit is onafhankelijk van de dag van aankoop. Dus wanneer je je weekabonnement op donderdag koopt, is deze geldig tot en met zondag, en dus niet van donderdag tot woensdag. Ga jij dus meerdere dagen maar vallen een aantal dagen buiten de ‘week’ voor het abonnement, dan is een Paris Visitekaart wel weer handig.

Wat is goedkoper? En voor kinderen?

Ik voeg dit stukje even toe omdat we er veel vragen over krijgen. Wat is goedkoper? Losse tickets, een dagkaart of een Navigo weekabonnement? Hier komt de berekening:

Als je hotel binnen het centrum ligt (zone 1-2)

Een Navigo pas is altijd goedkoper dan losse tickets. Dat komt omdat de losse ritjes met de Navigo goedkoper zijn (€1,65 ipv €2,10). Een dagkaart is altijd goedkoper als je meer dan 5 keer met de metro reist. Ook hier is een Navigo pas handiger. De Navigo maakt er namelijk automatisch een dagkaart van als je meer dan 5 keer met de metro reist. Je hoeft dan dus niet van tevoren te kiezen of je een dagkaart neemt of losse tickets.

Een Navigo jour (dagpas) kost €8,45. De weekpas is €30. Dus een weekpas is goedkoper als je 4 keer een dagkaart gaat gebruiken. Je moet dus zelf even bedenken hoevaak je ongeveer van de metro gebruik gaat maken.

Voor alle kinderen vanaf 10 jaar geldt bovenstaande berekening ook. Er zijn namelijk geen goedkopere opties voor kinderen vanaf 10 jaar BEHALVE in het weekend. In het weekend kunnen jongeren tot 26 jaar goedkoper reizen. Lees er meer over op onze pagina over de metro.

Als je hotel buiten het centrum ligt (zone 3-5)

Als je hotel buiten het centrum ligt kun je het beste elke dag een dagkaart nemen, maar deze is duurder dan een dagkaart voor zone 1-2. Een dagkaart voor zone 1-3 is €11,30. Voor verdere zones is het nog duurder. Een weekkaart (€30) is dus al de meest goedkope optie vanaf 3 dagen Parijs.

Losse tickets is niet handig omdat je een speciaal ticket nodig hebt om van- en naar zone 3 of hoger te reizen. Dit noem je een point-to-point ticket (zie metro pagina). Dit ticket is altijd vrij prijzig. Een dag- en weekkaart is daarom al snel goedkoper.

Kinderen onder de 4 jaar zijn gratis. Kinderen onder de 10 jaar krijgen 50% korting op losse tickets in het centrum.
In dat geval kan een point-to-point ticket wel de betere optie zijn. Dit ticket heb je alleen nodig om van je hotel in zone 3, 4 of 5 naar het centrum te komen. Zie de metro pagina hoe dit werkt.
Voor de terugweg (van het centrum naar je hotel of camping) en voor de ritjes in het centrum zelf kun je losse tickets gebruiken. Deze zijn dan €1,05 per ticket (prijzen van 2023).
Je moet dus even berekenen wat voor de kids de meest goedkope optie is. Dat is afhankelijk van het aantal ritjes met de metro.

Goed om te weten

► Als je naast je t-ticket (los kaartje) ook andere tickets op je Navigo Easy pas hebt staan, dan krijgen de ‘speciale’ tickets voorrang op de t-tickets. Dus als je bijvoorbeeld een dagpas op je Navigo hebt staan zul je gebruik maken van je dagpas tijdens het reizen en niet van je losse t-tickets.

► Je kunt met een weekabonnement geen gebruik maken van de Orlyval (metro van Orly Airport naar het centrum van Parijs)

►Je kunt geen voltarief tickets en tickets met korting (bijvoorbeeld voor kinderen) tegelijkertijd op de kaart laden.

►Als je je kaart bent verloren (of als hij is gestolen) krijg je geen geld terug.

► Om je weg te vinden in het Parijse openbaar vervoer raad ik je aan om deRATP appte downloaden. Deze app werkt hetzelfde als de Nederlandse 9292ov app. Je kunt gemakkelijk opzoeken welke metro/tram/bus/RER je kunt nemen om op je bestemming te komen. Handig: de app geeft tegenwoordig aan waar je het beste in de metro kunt stappen (voorin, in het midden of achterin) zodat je op het station zo min mogelijk hoeft te lopen naar de uitgang/je overstap)

► Je kunt niet met 2 mensen tegelijk op 1 Navigo Easy kaart reizen. Dan doet hij het niet. Je kunt de kaart wél uitlenen als je hem zelf niet gebruikt. Een persoonlijke Navigo Découverte kan niet uitgeleend worden.

De OV-chipkaart van Parijs: Navigo pas (8)

Het maandabonnement

Verblijf jij voor langere tijd in Parijs? De Parijzenaar die vaak met de metro gaat, heeft vaak een abonnement. Een maandabonnement kun je afsluiten via de website van île de France mobilités of bij een loket. Het abonnement wordt dan maandelijks van je rekening afgeschreven of je moet maandelijks je abonnement verlengen bij een machine. Een maandabonnement is maandelijks opzegbaar (alleen relevant bij automatische afschrijving). Een maandabonnement op je Navigo kaart kost €75,20 per maand. Het is gebruikelijk dat een Franse werkgever 50% van het abonnement betaalt dus als je in Parijs werkt kun je even nagaan of dat ook voor jou geldt.

Veelgestelde vragen

Waar kan ik een Navigo pas kopen?

Je kunt een Navigo pas alleen bij een loket in de metro- en treinstations van Parijs kopen.
Bijna elk metrostation heeft een loket. Sommige kleine niet. Koop dan gewoon een lost t-ticket (een enkeltje) naar een van de grotere stations en je vindt er wel een.

Moet ik een pasfoto meenemen als ik een Navigo Découverte wil of kan het ook via de telefoon?

Je moet een pasfoto meenemen. Als je die niet mee hebt kun je een foto maken in een van de photobooths. Bijna elk metrostation heeft er een.

Kan ik gelijk tickets op mijn Navigo pas laten zetten als ik hem bij een loket koop?

Ja, je kunt er gelijk tickets op laten zetten. Als je een nieuwe Navigo pas koopt krijg je korting op een carnet (10 losse tickets).

Kan ik een Navigo voor meerdere mensen gebruiken?

Nee, je kunt niet met meerdere mensen op één Navigo pas reizen als je tegelijk reist. Jullie moeten allemaal een eigen pas hebben.

Hoeveel kost een Navigo Pas?

Een Navigo Easy kost €2 en een Navigo Découverte kost €5.

De OV-chipkaart van Parijs: Navigo pas (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Madonna Wisozk

Last Updated:

Views: 5992

Rating: 4.8 / 5 (68 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Madonna Wisozk

Birthday: 2001-02-23

Address: 656 Gerhold Summit, Sidneyberg, FL 78179-2512

Phone: +6742282696652

Job: Customer Banking Liaison

Hobby: Flower arranging, Yo-yoing, Tai chi, Rowing, Macrame, Urban exploration, Knife making

Introduction: My name is Madonna Wisozk, I am a attractive, healthy, thoughtful, faithful, open, vivacious, zany person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.