On veure animals salvatges a Catalunya - Viatjar és Descobrir (2024)

Veure animals salvatges a Catalunya no és tan complicat com pot semblar inicialment. Però per augmentar significativament les probabilitats cal saber a on anar, en quins mesos i a quines hores.

L’observació i fotografia d’animals salvatges és una activitat apassionant. Sentir-se immers en el territori de la fauna i saber que l’animal és completament lliure fa que l’experiència sigui molt més autèntica que contemplar animals en captivitat o semi-llibertat. Veure animals salvatges a Catalunya no és fàcil, i molts cops els instants són fugaços. Però l’experiència sempre val la pena.

On veure animals salvatges a Catalunya - Viatjar és Descobrir (1)

On veure animals salvatges a Catalunya - Viatjar és Descobrir (2)

14 llocs on veure animals salvatges a Catalunya

En general les millors zones per observar animals salvatges són els espais dels parcs naturals o parcs nacionals. Allà l’hàbitat dels animals és molt més extens i la caça sol estar-hi regulada, de manera que les poblacions solen ser majors.

On veure animals salvatges a Catalunya - Viatjar és Descobrir (3)

A Catalunya alguns dels mamífers més representatius són el cérvol, el cabirol, l’isards, la daina, la llúdriga o la guineu. I entre els ocells destaquen els flamencs, el trencalòs, el voltor comú, les cigonyes o els blauets. Per buscar tots aquests animals, algunes de les millors zones on es poden trobar són els següents llocs:

El Parc Natural de les Capçaleres del Ter i Frases

Al Prepirineu català hi ha zones excel·lents per veure-hi alguns dels mamífers més representatius de les muntanyes de Catalunya. Els isards, marmotes, muflons i trencalòs són alguns dels animals salvatges que es poden veure.

On veure animals salvatges a Catalunya - Viatjar és Descobrir (4)

Per veure marmotes, els voltants de la Vall de Núria són una zona excel·lent. També és una gran opció buscar marmotes entre les roques que es troben durant la pujada cap al Coll de la Marrana, sortint des de Vallter.

On veure animals salvatges a Catalunya - Viatjar és Descobrir (5)

Els isards es poden veure fent la majoria d’excursions que surten des del poble de Queralbs, la Vall de Núria o Vallter. El més important és fer les excursions ben aviat al matí, així hi ha moltes més opcions de veure animals salvatges. Durant els mesos de l’hivern, tardor o primavera també sol ser més fàcil trobar isards, ja que es troben a les cotes més baixes.

On veure animals salvatges a Catalunya - Viatjar és Descobrir (6)

On veure animals salvatges a Catalunya - Viatjar és Descobrir (7)

Per buscar muflons una bona excursió és la que va de Queralbs fins al Refugi de Coma de Vaca. Sobretot a la part final del camí, i durant els mesos de tardor i primavera, hi ha moltes opcions de trobar aquests bonics mamífers.

On veure animals salvatges a Catalunya - Viatjar és Descobrir (8)

On veure animals salvatges a Catalunya - Viatjar és Descobrir (9)

Amb una mica de sort, pels voltants del poble de Queralbs o Setcases també es poden veure cabirols.

On veure animals salvatges a Catalunya - Viatjar és Descobrir (10)

El Parc Natural de la Serra de Montserrat

El Parc Natural de Montserrat és un dels millors paratges per veure-hi cabres salvatges. Un dels grans representants dels animals salvatges de Catalunya.

Normalment no és difícil veure cabres, però sí que és necessari caminar una mica. També començar a caminar ben aviat al matí o durant les últimes hores del dia augmentarà les opcions de poder observar aquests mamífers.

On veure animals salvatges a Catalunya - Viatjar és Descobrir (11)

Una bona ruta per buscar cabres salvatges a Montserrat és el camí que puja des del Monestir fins a Sant Jeroni. Una altra alternativa és seguir alguns dels camins que surten des del Coll de la Maçana, una zona tranquil·la on hi ha una població nombrosa de cabres.

On veure animals salvatges a Catalunya - Viatjar és Descobrir (12)

El Parc Natural del Delta de l’Ebre

El Parc Natural del Delta de l’Ebre és un paradís pels aficionats a l’observació i fotografia d’ocells. Els grans protagonistes de la zona són els flamencs, però la diversitat d’aus que s’hi poden veure és enorme.

On veure animals salvatges a Catalunya - Viatjar és Descobrir (13)

On veure animals salvatges a Catalunya - Viatjar és Descobrir (14)

Les zones on és més recomanable buscar ocells són: els aguaits de la Llacuna de la Tancada, els aguiats de Riet Vell, la llacuna de l’Alfacada o la Punta de la Banya.

Els prismàtics són imprescindibles per poder veure amb detall a la majoria d’ocells.

On veure animals salvatges a Catalunya - Viatjar és Descobrir (15)

On veure animals salvatges a Catalunya - Viatjar és Descobrir (16)

El Parc Natural del Cadí Moixeró

El Parc Natural del Cadí Moixeró és una de les millors zones on veure animals salvatges de Catalunya. Aquest parc conté una gran varietat d’ecosistemes, des de boscos a terrenys d’alta muntanya, on hi ha una gran diversitat de fauna.

On veure animals salvatges a Catalunya - Viatjar és Descobrir (17)

Una zona ideal on buscar fauna salvatge és tot el tram que va des del poble de Bagà fins al Coll de Pal. Als boscos del primer tram hi ha una nombrosa població de cérvols, que són fàcils d’escoltar durant l’època de la brama del cérvol. Una mica més amunt, la ruta del trencapinyes passa per un bosc de pi negre que és l’hàbitat del trencapinyes i molts altres ocells alpins. Al final del camí s’arriba al mirador de l’Orris, on hi ha unes vistes espectaculars.

On veure animals salvatges a Catalunya - Viatjar és Descobrir (18)

Més amunt, a prop del Coll de Pal, s’arriba a l’ambient ideal de les marmotes, isards i els voltors.

On veure animals salvatges a Catalunya - Viatjar és Descobrir (19)

On veure animals salvatges a Catalunya - Viatjar és Descobrir (20)

La Vall d’Aran

La Vall d’Aran és una de les zones més salvatges de Catalunya, i per això el seu entorn també és ideal per veure-hi animals salvatges. Hi ha les majors poblacions d’ós bru del Pirineu, encara que és pràcticament impossible veure’l.

En canvi, els cérvols sí que es poden veure amb més facilitat. Sobretot durant la brama del cérvol (des de finals de setembre a principis d’octubre). La Vall de Toran és una de les millors zones on dirigir-se, especialment als boscos que envolten el poble de Canejan.

On veure animals salvatges a Catalunya - Viatjar és Descobrir (21)

On veure animals salvatges a Catalunya - Viatjar és Descobrir (22)

Per altra banda, la zona del Pla de Beret a Montgarri és ideal per buscar-hi una gran varietat d’ocells alpins com la merla d’aigua, la llucareta, el pardal de bardissa o la verderola.

On veure animals salvatges a Catalunya - Viatjar és Descobrir (23)

El Parc Natural dels Ports

El Parc Natural dels Ports és el territori per excel·lència de Catalunya on observar cabres salvatges. Veure aquests animals, especialment els mascles amb les seves enormes banyes, en un entorn salvatge és una gran experiència.

On veure animals salvatges a Catalunya - Viatjar és Descobrir (24)

Per buscar cabres, el millor és fer-ho en zones obertes. Dins els boscos és molt més complicat veure-les. Una gran opció és buscar-les durant la pujada al Mont Caro (es pot fer amb cotxe). Al matí, quan encara no hi ha moviment de persones, no és gens complicat veure-les des del cim.

On veure animals salvatges a Catalunya - Viatjar és Descobrir (25)

On veure animals salvatges a Catalunya - Viatjar és Descobrir (26)

La Reserva Natural de Sebes

La Reserva Natural de Sebes és un dels espais naturals més importants de les Terres de l’Ebre. És el millor lloc de Catalunya on veure el blauet, un ocell d’un color molt vistós. Des de l’observatori de la Llacuna, just al costat del centre de visitants, es poden veure blauets mentre pesquen.

On veure animals salvatges a Catalunya - Viatjar és Descobrir (27)

Aquesta reserva també és excel·lent per veure-hi cigonyes. En concret es poden veure al Mas de les cigonyes, on aquestes aus hi tenen un nucli reproductor. Normalment es poden veure des del mes de febrer fins al juliol.

A més, amb molta sort també es pot veure la llúdriga a la Reserva Natural de Sebes. Un dels mamífers més esquius de Catalunya.

On veure animals salvatges a Catalunya - Viatjar és Descobrir (28)

El Parc Natural de l’Alt Pirineu

El Parc Natural de l’Alt Pirineu és una de les zones més salvatges del territori català. També és el parc natural més extens, i entre les muntanyes i valls que engloba, hi ha una bona quantitat de fauna.

On veure animals salvatges a Catalunya - Viatjar és Descobrir (29)

L’entorn del poble de Tavascan és una de les millors zones per veure animals salvatges. Fent excursions des del mateix poble, per la zona dels boscos, no és difícil veure porcs senglars, guineus, esquirols i una gran varietat d’ocells. Una mica més amunt, a la cota dels 2.000 metres, hi ha unes bones poblacions d’isards i cérvols. Els guies de PirosExplorer són una opció excel·lent per descobrir la fauna d’aquesta zona del Pirineu.

On veure animals salvatges a Catalunya - Viatjar és Descobrir (30)

On veure animals salvatges a Catalunya - Viatjar és Descobrir (31)

El territori del Parc Natural de l’Alt Pirineu que es troba a les cautivadores Valls d’Àneu també és excel·lent per buscar-hi animals salvatges. Les muntanyes que envolten la Vall d’Unarre són un entorn màgic on observar isards i cabres salvatges. Una mica més a baix, als boscos que envolten Cerbi, Unarre o, fins i tot, Esterri d’Àneu no és difícil veure-hi cérvols, cabirols i daines.

On veure animals salvatges a Catalunya - Viatjar és Descobrir (32)

On veure animals salvatges a Catalunya - Viatjar és Descobrir (33)

Un altra zona excel·lent per buscar cérvols és l’entorn del poble d’Alós Isil, un dels millors llocs on veure la brama del cérvol a Catalunya.

El Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici

Al cor del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici no és senzill trobar-hi animals salvatges, ja que solen ser zones molt escarpades i rocoses. Per això, en general és millor buscar fauna per la perifèria d’aquest parc nacional.

Els boscos que envolten el poble d’Espot és un dels millors llocs on buscar-hi daines. Sobretot de matinada, als mesos més freds de l’any, és freqüent trobar-hi aquests animals ben a prop del poble. Pujant cap a l’Estany de Sant Maurici també és habitual trobar-ne.

On veure animals salvatges a Catalunya - Viatjar és Descobrir (34)

Les excursions que comencen des de les Planes de Son també són una de les millors opcions per buscar animals salvatges a Catalunya. Amb una mica de sort es poden veure daines, cabirols i, fins i tot, alguna guineu.

On veure animals salvatges a Catalunya - Viatjar és Descobrir (35)

L’Estany de Banyoles

L’Estany de Banyoles és una bona opció per observar ocells a Catalunya. Al voltant de l’estany hi ha una gran diversitat d’hàbitats i d’espècies que es poden observar.

On veure animals salvatges a Catalunya - Viatjar és Descobrir (36)

Per una banda al propi estany s’hi poden veure moltes espècies aquàtiques, com ànecs collverds, fotges, xarxets, cobrs marins o cabussets. Els boscos que hi ha al voltant del llac són excel·lents per trobar-hi gaigs, tords, pica-soques, puputs i moltes altres espècies.

On veure animals salvatges a Catalunya - Viatjar és Descobrir (37)

On veure animals salvatges a Catalunya - Viatjar és Descobrir (38)

Encara que qualsevol moment de l’any és bo per apropar-se a l’Estany de Banyoles, per veure ocells són recomanables els mesos de tardor i hivern. A la tardor hi ha un bon nombre d’espècies en migració. A l’hivern, la falta de vegetació fa molt més fàcil l’observació dels ocells.

On veure animals salvatges a Catalunya - Viatjar és Descobrir (39)

A l’Estany de Banyoles i als rius de la zona també hi ha un bon nombre de llúdrigues, un símbol inequívoc del bon estat de les aigües d’aquesta zona. Això sí, per veure aquests mamífers cal tenir moltíssima sort!

On veure animals salvatges a Catalunya - Viatjar és Descobrir (40)

El Parc Natural del Delta de Llobregat

El Parc Natural del Delta de Llobregat és un oasis de naturalesa ben a prop de la ciutat de Barcelona. A l’espai s’han pogut comptabilitzar 337 espècies, moltes d’elles espècies migratòries.

Qualsevol dels aiguats de la zona del Remolar-Filipines, de l’Estany de la Ricarda o de l’Estany de Cal Tet és un bon punt d’espera per observar ocells. Amb paciència i uns prismàtics es poden observar una gran varietat d’espècies.

On veure animals salvatges a Catalunya - Viatjar és Descobrir (41)

On veure animals salvatges a Catalunya - Viatjar és Descobrir (42)

La Reserva de Boumort

La Reserva de Boumort és un dels territoris on veure animals salvatges a Catalunya més famosos. Sobretot perquè la seva població de cérvols és força nombrosa, i no és gens complicat veure’ls (encara que de lluny) durant l’època de la brama (setembre i octubre).

On veure animals salvatges a Catalunya - Viatjar és Descobrir (43)

Les poblacions d’isard, cabirol, senglars i guineus també són força nombroses, i fent excursions per la reserva durant les primeres o últimes hores del dia hi ha forces possibilitats de trobar algun d’aquests animals. Les zones on és més recomanable dirigir-se són els sectors de Cuberes i Boumort.

On veure animals salvatges a Catalunya - Viatjar és Descobrir (44)

La Serra de Boumort també és excel·lent per veure-hi aus rapinyaires. Si poden veure els quatre voltors de Catalunya: el voltor comú, el voltor negre, el trencalòs i l’aufrany. Pels amants a la fotografia, hi ha disponible un aguait per veure aquests ocells de ben a prop.

On veure animals salvatges a Catalunya - Viatjar és Descobrir (45)

El Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà

Els Aiguamolls de l’Empordà són un dels llocs més màgics on veure animals salvatges a Catalunya. No només s’hi poden molts ocells, com cigonyes, blauets, corbs marins o camallargues, sinó que també és possible veure-hi mamífers com daines, guineus o llúdrigues.

On veure animals salvatges a Catalunya - Viatjar és Descobrir (46)

Els aguaits de Quim Franch i Dantes, són bones opcions per veure daines, blauets i ocells aquàtics.

On veure animals salvatges a Catalunya - Viatjar és Descobrir (47)

On veure animals salvatges a Catalunya - Viatjar és Descobrir (48)

A l’hivern, l’aguait del Bruel és excel·lent per poder veure les colònies de corbs marins que s’estableixen al parc natural.

Els mesos de tardor i primavera són els millors per recórrer el parc amb tranquil·litat. A més, a finals d’octubre i inicis de novembre es produeix la ronca de la daina, i són els dies indicats per poder veure els mascles amb les banyes en el seu millor moment.

On veure animals salvatges a Catalunya - Viatjar és Descobrir (49)

On veure animals salvatges a Catalunya - Viatjar és Descobrir (50)

A prop de casa teva

Els animals salvatges estan més a prop de nosaltres del que sembla. I segur que a prop d’on vius hi ha algun bosc, parc o petit espai natural on no és difícil veure-hi ocells o algun mamífer.

On veure animals salvatges a Catalunya - Viatjar és Descobrir (51)

On veure animals salvatges a Catalunya - Viatjar és Descobrir (52)

Segurament et caldrà molta més paciència, i la majoria de cops no tindràs èxit, però descobrir la fauna que viu a prop de casa és sempre una gran satisfacció.

On veure animals salvatges a Catalunya - Viatjar és Descobrir (53)

On veure animals salvatges a Catalunya - Viatjar és Descobrir (54)

On veure animals salvatges a Catalunya - Viatjar és Descobrir (55)

Vagis on vagis, no t’oblidis de gaudir de la naturalesa i de seguir aquests consells per fotografiar animals salvatges.

On veure animals salvatges a Catalunya - Viatjar és Descobrir (56)

On veure animals salvatges a Catalunya - Viatjar és Descobrir (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Wyatt Volkman LLD

Last Updated:

Views: 6391

Rating: 4.6 / 5 (46 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Wyatt Volkman LLD

Birthday: 1992-02-16

Address: Suite 851 78549 Lubowitz Well, Wardside, TX 98080-8615

Phone: +67618977178100

Job: Manufacturing Director

Hobby: Running, Mountaineering, Inline skating, Writing, Baton twirling, Computer programming, Stone skipping

Introduction: My name is Wyatt Volkman LLD, I am a handsome, rich, comfortable, lively, zealous, graceful, gifted person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.